Sani reconstruiti
Sanii a doua tinere cu malformatii congenitale au fost reconstruiti
Procesul de reconstructie a durat un an de zile
Articol publicat in Adevarul la 15.09.2004
Seful Clinicii de chirurgie plastica si reconstructiva de la Spitalul de Urgente din Iasi, prof. dr. Theodor Stamate, impreuna cu medicii de aici au efectuat in premiera nationala reconstructii totale ale sanilor a doua tinere. Alexandra N., 18 ani, din Pascani, si Anca B., 20 de ani, din Iasi, s-au nascut cu Sindromul Poland, o malformatie congenitala care nu permite dezvoltarea unuia dintre sani. Ajunse la varsta adolescentei, cele doua tinere erau marcate psihic de o asemenea anomalie. In urma cu un an, atat Alexandra, cat si Anca au auzit ca la Spitalul de Urgente din Iasi se efectueaza operatii de reconstructie si s-au adresat medicilor Clinicii de chirurgie plastica de la amintitul spital.
Intr-o prima etapa, specialistii au realizat un suport de muschi pe structura malformata in care s-au implantat mai multe balonase cu valve, umplute apoi cu ser fiziologic. Prof. Stamate a explicat: "Cel mai greu a fost sa realizam suportul muscular, care avea rolul de a sustine proteza mamara. Acum starea pacientelor este foarte buna, dar, mai important, este faptul ca ele au ajuns sa fie multumite de aspectul lor fizic.
Pana acum, in tara noastra nu s-a mai realizat o interventie de reconstructie totala a unui san malformat. Cele doua cazuri mi-au oferit sansa de a pune in aplicare numeroasele studii facute in strainatate pe aceasta tema. Procesul de reconstructie a durat un an si a fost foarte dificil.
La jumatatea procesului de reconstructie a sanului se afla in prezent alte trei tinere care sufera de Sindromul Poland. Norocul acestora este ca in cazul malformatiilor congenitale operatiile sunt gratuite. Despre sindromul de care ele sufera, prof. Stamate spune ca este vorba de o malformatie foarte rara, despre care nu se stiu prea multe lucruri. Din pacate, putine tinere care sufera de aceasta boala cunosc ca malformatia poate fi remediata prin interventii chirurgicale".
Constantin Coroiu