Love story la 70 de ani
O profesoara universitara este cea mai virstnica pacienta a doctorului Teodor Stamate. Pentru a se revedea cu fostul iubit din tinerete, pe care nu il mai intilnise de jumatate de veac, ea a solicitat o operatie estetica
Articol publicat in Ziarul de Iasi la data de 26.05.2006
Si-a implinit dragostea vietii la virsta de 70 de ani. Reintilnirea cu iubitul ei din tinerete, dupa mai mult de jumatate de secol, a determinat-o sa recurga la o operatie estetica. A devenit astfel cea mai virstnica pacienta a profesorului doctor Teodor Stamate, medic specialist in chirurgie plastica si reparatorie de la Spitalul de Urgente. „Povestea foarte romantica de dragoste a acestei doamne m-a impresionat atit de mult incit, in ciuda virstei sale destul de inaintate, am facut totul ca sa o ajut sa-si implineasca visul. Si mai pot sa spun ca a fost una dintre cele mai inedite experiente din cariera mea“, declara profesorul Stamate care ne-a dezvaluit, mentinind insa confidentialitatea asupra identitatii fostei sale paciente, extraordinara poveste de iubire a acestei iesence.
"Vreau sa ma intineriti cu 10 ani"
"Mi-a dat mai intii un telefon si m-a rugat sa o primesc intr-o audienta deoarece doreste sa discute cu mine o chestiune delicata. S-a prezentat ca fiind profesoara universitara, iesita de mai multi ani la pensie", si-a inceput relatarea profesorul Teodor Stamate. In ziua stabilita, la cabinetul medicului s-a prezentat o doamna in virsta, imbracata elegant, cu prestanta si o anumita siguranta in atitudine, dobindita in anii de profesorat. "S-a asezat pe scaun si o vedeam putin jenata. Apoi, cu un ton hotarit, mi-a zis: «Vreau sa ma intineriti cu 10 ani». Probabil ca a simtit un pic de surprindere la mine pentru ca mi-a cerut sa-i ascult motivele pentru care dorea un lifting la chip", isi aminteste prima intilnire cu profesoara, care a inceput apoi sa-si depene povestea ei de dragoste petrecuta in urma cu mai bine de 50 de ani.
Studenti indragostiti, despartiti de-un tren
In anul intii de studentie, s-a indragostit de un baiat care era si el student, in anul doi, la o facultate de constructii. Era anul 1945, spre sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial, cind trupele germane inca mai erau in Iasi. Pentru ca era priceput la desen tehnic, tinarul fusese luat de nemti sa-i ajute la intocmit harti. Lucra intr-un vagon transformat in birou de proiectari, tras pe o linie in gara. Numai ca, intr-o zi, in timp ce lucra la harti, vagonul s-a pus in miscare, iar tinarul student nu s-a oprit decit intr-o gara din Austria. Acolo l-a prins sfirsitul razboiului. Abia dupa citeva zile, iubita lui, de la care nu putuse nici macar sa-si ia ramas bun, a aflat ce s-a intimplat cu el. Evenimentele ce au urmat atunci pareau sa-i fi despartit definitiv pe cei doi indragostiti. "In Austria, fara un ban, fara nimic, tinarul a reusit sa-si faca noi prieteni cu care a hotarit sa emigreze in Statele Unite. Astfel a luat drumul Americii, unde a inceput o alta viata. Acolo si-a terminat studiile pe care le-a inceput la Iasi, si-a facut o afacere care i-a adus o situatie materiala foarte buna si nu s-a mai intors niciodata in Romania. Mai mult, si-a intemeiat o familie si are trei copii", relateaza profesorul Stamate. In Romania, la Iasi, tinara studenta si-a continuat si ea viata. A terminat facultatea, s-a casatorit, a facut cariera universitara si are la rindul ei doi copii.
Dragoste platonica timp de o viata
Desi un tren pus in miscare la sfirsit de razboi i-a despartit, cei doi au tinut insa aproape o jumatate de secol o legatura prieteneasca. "Dupa ce el a ajuns in America si si-a facut o situatie, i-a scris iubitei lui din tinerete ce s-a intimplat exact. Apoi, intre ei a inceput sa se lege o mica corespondenta in urma careia fiecare a aflat in tot acest timp despre soarta celuilalt. A fost o legatura tacita, de prietenie, platonica", spune medicul iesean. In perioada comunista, corespondenta s-a rezumat la citeva scrisorele, biletele sau pachetele cu mici cadouri trimise de barbat in Romania prin romanii care se reintorceau in tara. Au fost insa si ani la rind cind profesoara nu mai primea nimic din SUA. Apoi, inainte de o sarbatoare, Craciun sau Pasti, sosea si semnul mult asteptat: o felicitare sau un pachetel cu un parfum. Un lucru marunt, dar cu o insemnatate foarte mare.
Dupa Revolutie au ajuns amindoi vaduvi
Cu citiva ani inainte de Revolutie, soarta face ca cei doi sa ramina singuri. Sotia lui moare in urma unui cancer, iar sotul ei, in urma unui infarct. Nici unul nu se recasatoreste, insa in gindurile barbatului incolteste o idee, iar la un an dupa evenimentele din ‘89 ii face iubirii lui din tinerete marea surpriza. „El i-a telefonat si i-a propus sa mearga la el in America, sa-si petreaca impreuna ultimii ani de viata. Mi-a spus ca s-a gindit foarte mult si s-a hotarit sa-l asculte, macar acum, la apusul vietii. Mai ales ca toti copiii lor erau asezati la casele lor, cu cariere frumoase si nu le mai purta demult de grija. A vrut insa ca, inainte de a-l reintilni dupa jumatate de veac, sa-i apara in fata mai tinara cu 10 ani“, isi aminteste profesorul Stamate, care a efectuat cu succes operatia estetica la cel mai virstnic pacient al sau. Profesoara s-a dovedit a fi si cel mai ascultator pacient si a suportat foarte bine interventiile chirugicale. "I-am facut mai intii toate investigatiile si am constatat ca, pentru virsta ei, era sanatoasa. Totul a decurs foarte bine, iar acum inca mai primesc felicitari de la ei cu diferite ocazii", spune zimbind medicul. Asa se face ca, dupa mai bine de jumatate de secol, fosta pacienta a doctorului Stamate retraieste vechea poveste de dragoste inceputa pe aleile Parcului Copou.Carmen Maftei