PROF. DR. TEODOR STAMATE blank romana   english   fr   it   de
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Tel: 004 0232 210 800
      004 0758 28 28 28

REPLANTARE DEGETE

Sectia Clinica Chirurgie Plastica si Reconstructiva

Un iesean isi incheie nasturii cu degetele de la picioare

Articol publicat in Ziarul de Iasi , 17 iunie 2002

Stefan Matei este probabil singurul iesean care isi va incheia nasturii cu degetele de la picioare. Si asta dupa ce medicii de la Urgente i-au replantat la mina stinga doua degete de la piciorul sting. Operatia inedita a fost realizata la cererea tinarului, care, in urma cu trei ani, din cauza unui accident, a ramas la una din miini numai cu degetul mare si degetul mic.

"De trei ani visez ca voi avea din nou degete la mina stinga si voi fi din nou un om normal. Nu-mi vine sa cred ca e adevarat", spune cu bucurie in glas Stefan Matei. Tinarul in virsta de 23 de ani, din Iasi, si-a strivit degetele din mijloc de la mina stinga in urma cu trei ani. "De meserie sint lacatus-mecanic si mi-am strivit degetele la serviciu, la strung. Am fost neatent, si de atunci am ramas la mina stinga numai cu degetul mare si degetul mic", povesteste tinarul.

"Totul era un chin"

Imediat dupa accident, tinarul a fost internat la Clinica de Chirurgie Plastica si Reconstructiva din cadrul Spitalului de Urgente Iasi, dar medicii nu au putut sa-i replanteze degetele, acestea fiind farimitate.

"Atunci am aflat ca se pot pune degete de la picior la mina. Dar nu stiam daca se pot pune mai multe, si imi era si frica de operatie. Mi-am continuat viata, am reusit chiar sa si muncesc in continuare, dar totul era un chin fara degetele de la mina stinga. Dupa trei ani, in care am visat mereu ca voi avea din nou degete si imi voi putea folosi din nou mina, mi-am invins teama si am venit la spital, unde mi s-a spus ca o astfel de operatie este posibila", a mai spus Stefan, care recunoaste ca spaima si teama ca operatia nu ar putea reusi nu l-au parasit pina in ultima clipa dinaintea operatiei. Interventia chirurgicala a durat opt ore, timp in care medicii au "recoltat" degetele doi si trei de la piciorul sting si le-au replantat apoi la mina mutilata.

Creierul "a fost pacalit"

"Cele doua degete de la picior au fost ridicate simultan intr-un bloc aflat pe acelasi ax vascular, izolate de corp si asezate pe masa de operatie. S-au pregatit vasele la nivelul miinii mutilate si, dupa ce s-au «transat» micile artere ale degetelor de la picior la arterele de pe mina, s-au refacut tendoanele si nervii", a spus conf.dr Teodor Stamate, seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Reconstructiva. Acesta a mai precizat ca este a doua operatie de acest gen care se face in cadrul clinicii, si ca a decurs fara complicatii. "Speram sa nu apara complicatii in evolutia postoperatorie, iar dupa sase saptamini, timp in care se vor fixa oasele, pacientul va incepe reeducarea miinii. El isi va putea folosi normal degetele replantate deoarece degetele de la picior au fost bransate cu nervii de la mina mutilata. Reprezentarea pe scoarta cerebrala va fi ca si cum degetele de la picior sint degetele reale ale pacientului", a mai spus dr. Stamate. (S.R.)

Reconstructia policelui prin transferul microchirurgical al D2 de la picior:

deget_replantat
a) stadiul preoperator
chirurgie_deget
b) degetul 2 de la picior izolat
deget_recuperare
c) aspect postoperator imediat: grefele de piele completeaza acoperirea cutanata
deget_recuperat
d) opozabilitatea policelui reconstruit în raport cu razele D2-D5 redobandita la 2 luni
operatie_deget
e) pensele polici-digitale posibile
Copyright © 2009-2013 Gia Webdesign
Valid XHTML 1.0 Transitional